Pages

Masalah kereta wira jerking, semput-semput

Masalah kereta wira jerking, semput-semput,  aku mengalaminya pada bulan 12 tahun lalu, setelah diperiksa sendiri dua palam pencucuh/plug tidak berfungsi atau tiada api. perkara ini terjadi semasa ingin membeli kopi yang baru di mesin yang dibuat oleh rakan ku, jarak perjalanan 2km.
Apalagi bergegarlah satu kereta tetapi belasah juga kerana wokshop kereta pun sudah nak tutup, dari sejarah asal kereta wira 1.5 auto ini baru tukar coil dalam anggaran 5 bulan lepas kerana coil original telah rosak selepas gara-gara memcuci engin disebuah kedai basuh kereta.

Disebabkan kewangan tidak begitu mengizinkan ku tukar coil tak original, pekerja wokshop dah beritahu coil pirate ini tak boleh percaya kerana ramai yang sudah terkena tapi aku teruskan juga. Memang benarlah apa yang dikata selang sebulan berlaku masalah jerking lagi, tukar kabel kereta tiada jerk, selang 2 bulan jerk lagi, tukar plug kereta ok dan yang terbaru dalam tempoh 5 bulan jerk lagi, last solution tukar coil baru yang original Bosch rm230 termasuk upah dan waranty sebulan harap-harap masalah selesai.

72 comments:

  1. Tuan, caner kete? Ada jerking lg x? Prob sy sama ngan tuan. Tp sy wira 1.6 auto. Dah lima kali tukar distributor (half cut). Tp still jd jugak. Siap dah tukar fuel pump n fuel fiter. Adusss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Servis throttle body... Sy pom sama keadaan gk

      Delete
  2. kereta buat masa ini tiada jerking dah.

    hai teruk tu sampai 5 kali tukar, memang xde api ke pada plug. saya ada wira 1.6auto tapi dh tukar gearbox auto, jerking xde, cuma ada masalah trotthle body, 3 kali tukar ...skrg masih masalah lg, malas nak layan.

    ReplyDelete
  3. aku pakai proton wira special edition tahun 2005 masuk ni baru 6 tahun,kemarin kena tukaq coil sama je perangai dia,pomen cakap kena buat top overhaul.hari ni siap dan aku cuba pasang air-con full dan pick-up kembali o.k (makan modai ingat beli kereta baru bab enjin tk payah pikir rupanya sama je.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro... kenapa kena buat top overhaul...apa kaitannya...kasi info sikit

      Delete
  4. aku ada wira 1.6 manual mati2 bila berenti kat trafic light; padahal dah pasang ficd

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. salam...kereta sy wira 1.5..msalahnya bila time slow kereta sy akan tersedut sedut...memg xslesa...ada x sape2 yg blh tolong sy bg advise ckit...sy tgah buntu.trma ksih

    ReplyDelete
    Replies
    1. check fuel filter n fuel pump

      Delete
  6. Sedut ape bang??? Siput sedut ker??? tersangkut2

    ReplyDelete
  7. suruh mekanik tgk petrol filter...sebab bah nih yg tapi minyak seblum masuk dlm throtle body...
    aku baru ja tgk tgk pomen bukak mai ai, itam bukan main lagi...maklumlah keta dh 7 tahun aku owner kedua...mmg x penah tukar......
    pastu dia adjsut guna multi scan..tgk2 coil plak coil recon api x cukup masa bukak aircond, x buka ok ja....kalu bukak makan minyak byk...kena cari coil original plak.....sebab pomen aku g taw sapa2 yg pakai VDO nih...dia nya pantang kena barang original kalu tak hmm dok kena bnda lagu nih la...enjin smput sebab pembakaran minyak x sempurna....

    ReplyDelete
  8. ai onwer2 wira..nak tnye asal kerte aku kuat makan plug.bulan 1/2013 ari tu baru tukar.ptu 2/3/2013 kne balik.ptu tgk plung yg pertama dah ade minyak.plug 2,3,4 ok je...skrng dah tukar plug pertama je.yg lain tak tukar lgi.nak tau knpa leh jadi mcm ni ye?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu maksudnya valve seal dah bocor atau pecah...

      nak kena grind valve

      Delete
    2. mahal tak nak buat grind valve tu...
      dan adakah masalah tu akan selesai...???plug ari tu dah tukar.smpi skrng ok lagi.tpi tak thu la akan dtg mcm mne...

      Delete
    3. grind valve maksudnya top overhaul le
      harga bwh 5 ratus

      Delete
    4. try plug denso..terbaik api power..tp kalau da ada minyak tu..elok buat top je la..

      Delete
  9. Hai sy ada proton wira 1.5 sedan, masalah kereta ni bila enjin panas atau bergerak dlm 30km tiba2 enjin jerking,elektrik pam sdh tukar, fuel rail sdh servis, tangki minyak bru cuci, petrol filter sdh 3x tukar dan yang terbaru injektor 4 biji servis dan tukar plug pulstar. Tapi masalah tetap sama.... harap kwn2 diluar dpt bantu... Bingung tahap belalang tempur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok plug ada kesan minyak hitam tak masa buka plug tu

      Delete
    2. Kalo de kesan minyk itam cm ne??

      Delete
    3. plug kalau dah asyik ada kesan minyak hitam maksudnya ada kebocoran la, kena top overhaul la biasanya...tukar valve seal, grind valve etc yang berkaitan

      Delete
  10. salam bos nak tanye,,,saya dah pasang ficd,plug n cable plug dah tukar,puel pump n filter oil dah tukar yng kuat,,tapi steel same lagi time buka acond timing jadi rendah,,acond sejuk...

    ReplyDelete
  11. Kalau kite bukak plug tibe2 de kesan mnyk itam pe jd erk??

    ReplyDelete
  12. salam...saye nak tanya nie,knape la wira 1.5 tahun 2004 saye tu masih lari algment walapun dah 2-3 kali pegi algment...pas tu bila pasang aircond taiming enjen jadi rendah...harap sapa2 boleh beri tahu masalah nie,sebelum saya bakar keta saya tue.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kete penah accident ke bro..alignment asik lari je..pasal timing tuh..ko pegi proton buat throhtle body cleaning..sekali la dengan tuning..da kotor le tuh..

      Delete
  13. saya ada masalah jugak.bila start engine jadi semput,engine vdo punya,lampu check engine pun nyala,blh ada siapa nak bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same gak kes atas bro, ko pegi proton je check error apa..biasanya throttle body da kotor le tuh..x mahal pon..bwh seratus..

      Delete
    2. Prob map sensor tu harga 200

      Delete
  14. Salam..kalo bukak plug ade plk mnyk di plug..kemungkinan nye ade 2 sbb...yg pertama valve seal bocor n yg kedua piston ring out..

    ReplyDelete
  15. Salam, hai, saya pakai wira 1.3m,masalah saya skang ni, bila start,tekan minyak,enjen mcm kene sumbat lumpur,.off enjen dan start balik dah ok boleh tekan dgn lancar bunyi enjen die,,kadang2 kene,.stakat ni dah tkar t,body 2 kali,oil pump,dan wayar plug,.tapi kene jugak, siapa2 boleh tolong?

    Terima kaSih.
    Ahdee somban.

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu pki ECI MULTI tgk kat map sensor...klu vdo mayb air flow sensor atau sensor kat flywheel...

      Delete
  16. Kereta saya plak....wira 1.8 tukar gearbox manual...start enjin semua ok..tp bila nak ram..kereta starting semput laaa....pening dah...nape???

    ReplyDelete
  17. Salam..minta bantuan semua. wira 1.6M saya ade masalah tersengguk-sengguk kalau pandu dgn perlahan..bermakna saya perlu sentiasa tukar gear kepada gear rendah.
    keadaan ni berlaku selepas ganti oil seal pada distributor disebabkan leaking. Satu lagi masalah apabila radio tiba2 mati dan lampu minyak hitam pada dashboard sentiasa menyala. Ade sape2 boleh bantu masalah ni..?
    Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Check api kuat tak..takut distributor da kong bro..

      Delete
    2. masalah yg same gak..bwu je tukar distributor recond 2bln lpas..dh kong balik..tersenggut2 timing x btol jdnya hahaha

      Delete
    3. alternator atau pulley bawah

      Delete
  18. Assalam... saudara sekelian saya ada kereta wira 1.3 injection (manual) model tahun 2000, masalah pada kereta saya ni timing tiba2 jadi rendah sgt dan mati bila dlm keadaan free gear. Kepada sesiapa yg pernah mengalami keadaan seperti ini dan telah dpt menyelesaikannya saya mohon bantuan anda.
    Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Servis trotle n set rpm ke 850.

      Delete
  19. as salam..saya ada wira auto..1.5 tahun 98..masalahnye..bila tekan minyak..jalan macam nak mati enjin..tak boleh tekan sangat..hari tu dah ganti coil api..cuma plug je lum tukar..blh tlh jelaskan

    ReplyDelete
  20. Saya pakai Wira 1.5 se thn 2004..dah buat overhaul..tukar pluq...tukar coil pluq..tukar fuel filter..tukar crank sensor...tp masih jerking...ke kena tukar fuel pump...ada cadangan tak

    ReplyDelete
  21. mcm mne nak thu distributer ori ke x?

    ReplyDelete
  22. nak minta tlg kepada yg pakar yer...kereta waja saya kerap mengenjut sewaktu baru mula bergerak...simbol gear D dan E menyala kedua2nya...apa masalah sebenar nya yer?

    ReplyDelete
  23. Salam abam2.. sy nak tny kete sy satria 1.6 sohc manual.. masalah perit sy ni ialah kete semput mcm tersedak je.. kekadang lampu cek enjin mnyala.. da tukar tb,cable plug,plug,distributor,fuel filter n fuel pump pon kuat pressurenye... tolong yea

    ReplyDelete
  24. periksa camshaft pulley munkin nak rosak .

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum...saya pengguna proton wira aeroback 1.5..pagi td time nk pegi keje panaskan enjin dulu.. then nk grak kete tu trus tersenggut2 kete tu...kenape ye??mmg kene service ke??sbb kete nie mmg x prnah service since ibu bagi mase study dlu..now br sebuln start keje, so mmg x amek tau pon psl kete...tp skang da rase risau sgt2 tkut x smpat nk g keje esk..tgh ari nie ingat nk kuar ofc jap g service kete..tlg bagi advice ape perlu diganti..sbb tkut kne tipu dgn org bengkel..tlg sertakan hrga sekali..segala jawapan yang diberi amat-amat dihargai..tima kaish.. (^_^)

    ReplyDelete
  26. Sesiapa ada pakai kereta wira yg lama tu baik tukar crankpulley sebelum banyak masalah dgn kuasa keteta tu ok bro.wira carburator atau injection ke baik tukar je.

    ReplyDelete
  27. Salam bro semua , kereta wira saya ada masalah bila engine dh running lama sikit indicator chech engine menyala...., bila matikan engine biar agak sejuk dan start semula ia ok dalam keadaan normal. Trottle body baru service.....keta thn 2003. Adakah Crankshaf pully ada kaitan...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. try tukar speedometer sitch

      Delete
  28. Salam semua..sy ade pakai sebijik satria 1.6 gli..model 1998..problem ni bru je..kereta xde pon kuar asap..api jalan mcm xbaik lh..bila bwk slow bergegar..bila belok ke kanan or ke kiri pon bergegar...jln xlancar..plug basah ade minyak hitam..dh ganti plug baik..adjust valve..cuci injector..cuci t/body..pon xjd gak..timing ok..bila tarik or bwk laju ok tp bila bawak slow sangkut2..perlu wat top over haul ke?

    ReplyDelete
  29. bila baca semua comment diatas,kerosakkan proton wira model VDO hampir 80% mengalami masalah yg sama iaitu bila pandu dgn pelahan kereta akan menjadi semput-semput,bila tekan minyak kuat sikit dia ok lah sekejap tp lampu chek enjin akan menyala,jd apakah punca yg membuat ia jd semput2*tu,kompenen apakah yg tepat sekali harus ditukar?.pada otai-otai n bapoksegalabapok pomen yg paling mahir sekali tulong laaa,bantu lah kami yg mengalami masalah yg sama..wira ooo wira..sabor jelahhhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pon kena gak. Dah cek kat guna komputer detect pada map sensor. Tp aku blom tukar lg. 2 hari lagi baru tukar.

      Delete
  30. lau lampu check engine nyala-crank sensor mslh.... idle tunggang langgang masa on air-cond, penyelesaian nyer FICD. engine semput2-trottle body kotor. harap dpt membantu...

    ReplyDelete
  31. Salam..myvi saya ada jerking apabila pandu slow n ketika hujan lebat...pekara nie terjadi start saya basuh enjin kat car wash...pegi kat workshop dorg gnti plug n still g rasa semput ckit..pada otai otai bantu saya solve problem nie...nak gnti coil ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah..ganti je kereta baru...

      Delete
  32. assalam n selamat petang..saya eddy..saya nak tanya ckit...saya pengguna kereta mpv hyundai trajet...baru2 nie kereta saya jadi 'sloop' nak kata semput pon boleh gak...tp dia jadi kadang2..kalau dah jd sekali dia akan jd selalu..saya pon tak tahu puncanya sebab indicator check engine x naik..

    ReplyDelete
  33. salam..
    saya nak tanya sape2 yg mahir bab2 kete ni..sy pakai ford laser lynx..masalah kete sy ni waktu stat kete idup, pastu panaskan enjin dia akan semput2..pastu enjin mati..pastu kalau sy stat enjin lagi dan tekan minyak, dia akan kuar asap banyak.kalau sy jalan jugak dia akan semput2 then mati. sy dah bawak g bengkel tapi mekanik tu ckp dia xleh cek kalau enjin kete dh idup.. dia kene sy tersadai tepi jalan then baru dia leh cek problem ape.. ada x sape2 yg tau kenapa...ples...

    ReplyDelete
  34. kereta saya wira 1.5 tahun 1998 injection...ada masalah ble nak start kene pam myak 2-3 kali, baru enjin hidup...lepas tu ble mula jalan gear 1,2 dan 3 rasa jerking la....nape yer..

    ReplyDelete
  35. salam boss, saya masih menggunakan wira 1.5 auto/94 beli 2nd 1 owner, setakat ni xda masalah ok servis berjadual body n cat masih ori ocean blue. Nak tahu berapa sebenarnya rpm utk 110km.. tk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auto standart 110km@D,2800rpm not overdrive and single driver

      Delete
  36. Yang pakai wira injection, servis throttle body bila ada tanda enjin mcm nak mati bila lepas pedal minyak. Jalan semput, tersengguk sesekali bila gear rendah dan nak membelok simpang. Bagi yang selalu tukar koil, dicadangkan guna palam pencucuh NGK G Power. Dah pernah tukar speed sensor kat belakang speedometer? Cuba tukar sbb walaupun harganya x sampai 20 hinggit.

    ReplyDelete
  37. Apa masalah pulak klaw koil xdak api trus....dah tukar koil baru tetap xdak api...wira VDO...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Check ignition system,wiring problem mybe

      Delete
  38. baru nie (last week) wira 1.5 2004 aku mengalami masalah lampu engine chk tiba2 menyala dan engine jadi semput terus mati. turns our plug coil mcm dalam gambar atas tu punya masalah. lepas seminggu lampu engine chk nyala lagi, cuma kali nie bila nak start keter, lampu tu tak padam dan engine jadi semput2... peliknya berlaku hanya bila aku parking lama2.. masalah selesai bila aku bukak bonet goyang2 wire sana sini .. setakat nie dah tiga kali berlaku starting kelmarin... aku belum bawak pegi chk guna PDT jer nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelah map sensor tu aku x tau apa nama. Yg tu kena kasi cuci. Rasa aku la

      Delete
  39. kereta saya wira GLI manual tahun 2000, pada mulanya kereta saya kalau nak start kena 2/3 kali, selepas kes itu dia mati engin pula time free, nak start tak boleh dah. mekanik pertama tukar fuel pump dan fuel filter. start dan jalan ok tapi sentap2 engin. kemudian tukar plug sama juga keadaanya. oleh kerana tak puas hati engin sentap2 lagi. saya terus tukar throttle body ori dan distributor ori dan cable plug, engin nampak ada sikit2 sentap, tapi baik sikit dari sebelumnya. sekarang nak laju pula tak boleh masih sentap2. saya dah pening tak tau nak buat apa, macam nak jual kereta la pula. harap tuan dapat memberi nasihat apa yang perlu saya lakukan seterusnya, supaya saya tidak membazir wang di tempat yg tidak sesuai.

    ReplyDelete
  40. aku pernah kena jgak kereta wira 1.6 auto. jd semput-semput. ingt kn plug tp check plug ok jer. last2 tukar distributer pn jd gak. dh abis idea last skali tukar kabel plug lain terus ok. rupanya kabel plug msalah. api jd tk ckup.

    ReplyDelete
  41. kereta, sedut-sedut/ semput.. wayer pencucuh pluck/ cabel pelak ada yang terputus, so api pembakaran tidak sempurna, cuma tukar kabel tu je, insyallah

    ReplyDelete
  42. Aku baru kna smlm kat hway seremban. Peh tgh laju bole pulak dia tersemput pastu lampu check engine menyala. Nasib lane kiri xde org aku tros bnti. Engine mati terus lepas tu. Battery ok sume tp xleh start dah. Tpksa pnggl member dtg towing. Rupanya yg rosak tu crank sensor. Now dah ok.

    ReplyDelete
  43. Salam....tumpang tanya sket hehe.. throttle body wira se ae m jenis vdo nie pkai isc ke? N nak tanya gk knapa bila lenjan keta atas 80 kmh lampu cek engine mnyala walhal pemanduan xda masalah apa2 pown.. trimas byk2

    ReplyDelete
  44. salam..wira tahun 2000 1.5 manual..current kereta x stabil..pemanduan malam on lampu.. nampak lampu besar tu berkelip2...lampu kat meter pon berkelip2..menjejaskan pemanduan jadi x lancar..harap bantu..tq

    ReplyDelete
  45. Tlg kawan pkai kereta wira auto...bila masuk gear D atau R semput2....knp? N ade yg tau cara repairnya....plz tlg sy...sampai tahap nk jual dh kate ni....boleh hubungi kwn mat 0127827840

    ReplyDelete
  46. salam. saya guna wira 1.3 kaburetor. Nak tanya kenapa bila naik bukit kereta sempat ? tapi time jalan straight atau turun bukit tak sempat pula ?

    ReplyDelete
  47. Salam,saya guna proton perdana single cam kereta mati tiba2 bila balik kerja so terpaksa toying kat shell berdekatan so nak minta pen dapat pakar enjin kereta yaka boleh start fuel pump,distributor dah tukar still tak boleh hidup so minta pertolongan terhadap perkara nie tq

    ReplyDelete